Khushi Kids


Khushi Kids in Rishikesh
Ram en Madelien hebben elkaar 21 jaar geleden ontmoet tijdens een reis in Rishikesh, een stad in Noord India. Hier heeft Madelien in 2002 Khushi Kids opgericht: een stichting die zorgt voor het totale welzijn van kinderen. De kinderen worden begeleid vanaf de basisschool tot en met het vinden van een plek in de maatschappij. Naast onderwijs, zorgt Khushi Kids voor voeding, kleding, schoenen en tassen voor de kinderen en worden er activiteiten aangeboden zoals dans, sport, muziek en kunst, om het plezier van de kinderen te waarborgen. Benieuwd naar het hele verhaal? Lees dan verder.

Rishikesh
In Rishikesh heerst een groot contrast tussen de rijke en arme mensen. De rijkere wijken van Rishikesh zitten vol met toeristen. Voornamelijk omdat Rishikesh een yoga-hoofdstad is waar veel yogi’s komen genieten van de natuur en sfeer. In de armere wijken van Rishikesh wonen de arbeidersgezinnen en gaan de kinderen naar een staatsschool. De staatsschool is een school waar geen goede educatie beschikbaar is. Dit komt door overvolle klassen, slechte voorzieningen en ongemotiveerde leerkrachten. Deze staatsschool is de oorsprongsplaats van Khushi Kids. 


Hoe is Khushi Kids begonnen?
Tijdens haar reis bezocht Madelien de staatsschool. Haar tante had haar €200,-  meegegeven om hier iets goeds mee te doen tijdens haar reis. De staatsschool bleek de perfecte locatie om dit budget aan te besteden. Madelien begon met het opzetten van een kinderopvang bij deze staatsschool voor 25 kinderen. Hier werden na schooltijden, goede lessen, medische begeleiding en creatieve activiteiten aangeboden aan de leerlingen. Deze opvang was in korte tijd zo’n succes geworden, dat Madelien en Ram samen besloten hebben het werk hier door te zetten. Ram woonde hiervoor al zeven jaar in Rishikesh en uiteindelijk hebben ze hier nog 11 jaar in samen gewoond en hard gewerkt aan dit project. Nog steeds keren ze één keer per jaar terug naar Rishikesh om te helpen. In januari is het de beurt aan Ram: hij gaat hier dan weer heen voor ongeveer twee weken.

Het onderwijscentrum
De opvang is niet het enige onderdeel van Khushi Kids. Tijdens het vervolgonderwijs blijft de behoefte aan hulp en begeleiding. Daarom is er naast de opvang, ook een onderwijscentrum opgezet. Hier zijn de hele dag door praktische lessen en cursussen te volgen voor de kinderen. Denk aan Engelse conversatie, computerlessen, naailessen en andere praktische lessen zoals massages en beauty cursussen.

Deze lessen en cursussen zijn er zo op ingericht dat de leerlingen hun vaardigheden direct kunnen toepassen in de praktijk en de omgeving. Er worden bijvoorbeeld  yogalessen aangeboden en er is een winkel geopend waar yogatassen verkocht worden die door de (inmiddels volwassen) leerlingen gemaakt zijn. Deze winkel is helaas gesloten tijdens de COVID periode, maar ze hopen binnenkort weer de deuren te kunnen openen. Daarnaast is Khushi Kids nu druk bezig met het opzetten van een hospitality cursus. Deze cursus komt goed van pas aangezien er in de stad veel hotels en restaurants te vinden zijn.


Het resultaat
Inmiddels is Khushi Kids uitgegroeid tot een organisatie waar zo’n 475 kinderen geholpen worden of zijn. Een super mooi resultaat, waar ze trots op zijn! De eerste Khushi Kids, inmiddels jongeren, hebben een baan gevonden.

Hoe kun je helpen?

Mocht je nou geïnspireerd zijn en wil je weten hoe jij ook een steentje kan bijdragen aan dit mooie project? Neem gerust contact op met Ram via narnathmishra@yahoo.com of via de Khushi Kids website over het worden van vrijwilliger of doe een donatie. Fun fact: Een wintertrui voor een kind in Rishikesh kost 3 euro ; )  Meer lezen over dit project? Neem een kijkje op www.khushikids.nl