Mauritskazerne ontvangt energielabel A++++

04 juli 2023

Mauritskazerne ontvangt energielabel A++++

Kan je een rijksmonument van meer dan honderd jaar oud net zo energiezuinig maken als een nieuw gebouw? Ja dus, laat Next Venue zien. De Mauritskazerne in Ede ontving onlangs het energielabel A++++.

Als je komt aanlopen bij de voormalige infanteriekazerne, voelt het alsof je even terug in de tijd gaat. Met zijn klassieke ramen, de trapgeveltjes en het beeldhouwwerk boven de entree ademt de locatie een en al historie. Ingenieur Van Stolk liet zich duidelijk inspireren door de neo-renaissancestijl. Maar slim omgaan met energie? Dat stond tussen 1904 en 1906 nog niet zo hoog op de agenda.

3.600 nieuwe ruiten

Daarom is er achter die historische gevel in de afgelopen twee jaar hard gewerkt aan het verduurzamen van het monument.Zo zijn alle vloeren, wanden en plafonds geïsoleerd. Een mega-klus, net als het vervangen van de 3.600 ruiten van de kazerne. Daar kwam dubbel monumentenglas in. Dat isoleert goed en heeft tegelijkertijd de karakteristieke uitstraling van oud glas. Tot slot is onder de dakpannen een speciaal folie aangebracht dat zowel isoleert als ventileert.

Energie uit de bodem

Door al die duurzame maatregelen is er veel minder energie nodig in de Mauritskazerne. Moet er toch verwarmd worden? Dan gebeurt dat in eerste instantie met een WKO-installatie. Zo’n installatie slaat in de zomer overtollige warmte op in de bodem. Die warmte wordt in de winter weer gebruikt om het gebouw op te warmen. In de zomer werkt de WKO-installatie precies andersom. Dan is het in de kantoor- en vergaderruimtes juist aangenaam koel dankzij kou uit de bodem.

Schone stroom van onzichtbare zonnepanelen

Op de écht koude dagen is soms een beetje extra hulp nodig van de nieuwe warmtepompen. Die draaien trouwens op groene energie. Op het dak van de Mauritskazerne liggen tegenwoordig namelijk zonnepanelen. Die zijn zo geplaatst dat je ze niet ziet vanaf de grond. Hierdoor blijft de monumentale uitstraling van de kazerne intact. De zonnepanelen wekken per jaar zo’n 40.000 kWh aan schone stroom op. En in totaal is 61,9% van de energie die we verbruiken in de Mauritskazerne is hernieuwbaar!

Vloerverwarming en bewegingssensoren

Niet alleen buiten is bij het verduurzamen van het pand rekening gehouden met het historische karakter van de kazerne. Dat gebeurde ook binnen. Zo zijn alle kantoor- en vergaderruimtes voorzien van vloerverwarming en vloerkoeling. Volledig onzichtbaar dus, maar met het comfort van nu. En dankzij de bewegingssensoren en tijdschakelklokken, brandt de ledverlichting in de kazerne alleen als dat nodig is. 

Eén van de duurzaamste monumenten van Nederland

Al die maatregelen resulteren dus in een A++++-energielabel. Dat is het één na hoogste energielabel voor gebouwen die geen woning zijn. Dat een rijksmonument zo’n energielabel heeft, is helemaal bijzonder. Voor monumenten is zo’n energielabel namelijk niet verplicht, omdat je zo’n monument niet zomaar mag verduurzamen. Er gelden veel regels voor en niet alle nieuwe duurzaamheidsoplossingen kunnen in een oud gebouw toegepast worden. Bij Next Venue zien we dat juist als een uitdaging. In de Mauritskazerne laten we zien dat je monumenten óók energiezuiniger kunt maken, zonder dat dit ten koste gaat van de uitstraling van het gebouw. Op die manier maken we monumenten nóg inspirerender als plek om te vergaderen, te werken of evenementen te houden!

Terug naar overzicht

Bekijk onze eventcases en laat je inspireren
Artikeloverzicht
De nieuwe hal van de Midden Nederland Hallen is opgeleverd!

Na maanden hard werken is de theaterhal, welke pal naast de Midden Nederland Hallen staat, opgeleverd.

Lees meer
Zwitserleven keert voor het derde jaar op rij terug bij Next Venue

Het PensioenEvent is een jaarlijks evenement van Zwitserleven. Benieuwd? Lees dan snel verder.

Lees meer
11 learnings voor de evenementenbranche richting de toekomst

Hoe ziet de evenementenbranche eruit in 2040? Deze vraag stond woensdag 20 maart 2024 centraal tijdens Elevate Your Event in de Midden Nederland Hallen.

Lees meer

Deel dit artikel

Deel via Whatsapp Deel via mail Kopieer url De url is gekopieerd.